Ulasan Samsung Galaxy Z Fold3 5G Review

Inovasi terbaharu pada akhir tahun 2021 yang memecah kebuntuan rekabentuk telefon pintar yang seakan-akan sama cuma jenama yang berbeza, Samsung Galaxy Z Fold3 5G dan Samsung Galaxy Z Flip3 5G adalah telefon terhebat yang perlu anda miliki. Dengan ciri-ciri yang hebat, unik dan dinamik, anda kelihatan menonjol apabila menggunakan telefon bimbit ini.

Penantian untuk mendapatkan telefon pintar yang lain dari yang lain akhirnya terjawab juga dengan jenama dari Korea Selatan ini menghasilkan rekabentuk yang menjadi fenomena dunia. Mari kita dapatkan informasi lanjut mengenai telefon pintar yang paling popular di dunia ini.

Harga Samsung Galaxy Z Fold3 5G dan Aksesori

 • Pembelian Secara Atas Talian: Dapatkan Samsung Galaxy Z Fold3 5G dengan harga RM6,699 dengan bayaran ansuran mudah interest 0% serendah RM279.13 jika anda membeli di laman web rasmi www.samsung.com. Penghantaran percuma terus ke rumah anda. Anda boleh tukar beli telefon pintar lama anda dan dapatkan YouTube Premium secara percuma.
 • Apa Yang Ada Dalam Kotak: Terdapat 3 item dalam kotak iaitu telefon pintar, kabel data dan ejection pin. Travel charges tidak disertakan dan anda perlu memberli secara berasingan. Jika anda lebih berminat dengan telefon bimbit yang boleh diterbalikkan, mari kita dapatkan maklumat mengenai satu lagi keluaran terbaru iaitu Samsung Galaxy Z Flip3 5G.
Samsung Galaxy Z Fold3 5G Review

Samsung Galaxy Z Fold3 5G Summary

 • Review Title: Samsung Galaxy Z Fold3 5G
 • Available Models: Ask
 • Review Category: #Smartphone #Samsung
 • Price Range: 4 (where 1 is very cheap and 5 is very expensive based on a comparison of products in the same category)

Samsung Galaxy Z Fold3 5G Product Highlights

Apa Yang Menarik Samsung Galaxy Z Fold3 5G? Biasanya skrin kaca tidak boleh dilipat walaupun sekali lipat ia akan pecah berderai. Namun tidak pada telefon pintar ini yang boleh dilipat-lipat banyak kali.

Salah satu perkara utama yang kami paling suka mengenai telefon pintar Samsung Galaxy Z Fold3 5G ini adalah ia mempunyai 2 paparan skrin iaitu skrin utama dan skrin penutup (screen cover). Tidak ada dalam dunia yang menampilkan telefon pintar dengan 2 skrin dalam 1 telefon pintar! Ciri ini dikenali sebagai Flex Mode.

Paparan skrin utama juga boleh dilipat dan apabila anda membuka sahaja skrin utama, anda pasti terpukau dengan paparan skrin yang besar dan sangat jelas. Tidak ada syarikat gergasi telefon pintar buat masa ini yang boleh menghasilkan cermin skrin yang boleh dilipat!

Skrin utama Samsung Galaxy Z Fold3 5G inilah yang menjadi kegilaan setiap gamers untuk memilikinya kerana paparan skrin yang besar anda boleh menikmati pengalaman bermain video games dengan sepuas-puasnya. Ia bukan seperti sebuah tablet tapi kepuasan menonton video dan bermain video games adalah pengalaman terbaik yang anda perlu miliki dengan telefon bimbit Samsung Galaxy Z Fold3 5G. Dapatkan dipasaran sekarang!

Pilih Warna Kegemaran Anda

Terdapat 3 warna pilihan Samsung Galaxy Z Fold3 5G iaitu Phantom Black, Phantom Green dan Phantom Silver.

Semuanya di Poket Anda!

Anda boleh menikmati pengalaman menonton video, bermain video games, membaca suratkhabar on-line, melayari internet dan sebagainya dengan paparan skrin yang lebih besar. Dengan 7.6 inci Infinity Flex dengan nisbah 22.5:18 AMOLED Infinity Flex Display dengan tiada lubang kamera tengah (punch hole) seperti kelaziman telefon pintar Samsung yang lepas-lepas, anda pasti dapat pengalaman yang mengasyikkan (immersive experience).

Menggunakan Cip Pemproses Ternipis dan Tercanggih

Cip pemproses menggunakan processor 5nM adalah tercanggih yang dipasang pada Samsung Galaxy Z Fold3 5G. Dengan memori 12GB Ram, inilah kelajuan yang anda inginkan untuk memiliki telefon bimbit baru.

Bunyi dan Paparan

Samsung Galaxy Z Fold3 5G Review
An awesome Samsung Galaxy Z Fold3 5G to own. You can see double screen means bigger size for sketching, playing games, work, watching YouTube etc.

Dilengkapi dengan Corning Gorilla Glass Victus!

Memang gila kerana telefon pintar flagship premium dari Samsung ini dilengkapi dengan Corning Gorilla Glass Victus yang memang tahan lasak. Corning Gorilla Glass Victus ini dipasang pada cover screen dan back cover. Mengikut ujian makmal, Corning Gorilla Glass Victus ini dapat bertahan jatuh (survice drops) sehingga 2M dan 4 kali lebih kalis calar berbanding aluminosilikat.

Skrin Paparan 120Hz

Bermain video games dan menonton video tidak lagi tersekat-sekat (lagging) kerana paparan skrin 120Hz yang terdapat pada Samsung Galaxy Z Fold3 5G. Anda mesti sangat berpuashati dengan flagship premium keluaran Samsung ini.

Paparan Maklumat Tambahan Yang Menakjubkan

Skrin yang besar memberikan manfaat kepada anda kerana kepuasan melihat skrin extra space.

Buka Skrin Yang Luas Tanpa Gangguan

Daripada sebuah telefon pintar boleh menjadi seperti tablet adalah sesuatu yang sangat istimewa. Skrin utama Samsung Galaxy Z Fold3 5G dikenali sebagai Pure Flex diperbuat dari Samsung Ultra-Thin Glass dimana daya ketahanan boleh mencapai 80% dari skrin terdahulu. Buka luas-luas skrin anda untuk bermain video games atau menonton video atau lipatkan ia untuk disimpan dalam poket.

Dolby Atmos

Telefon pintar Samsung Galaxy Z Fold3 5G ini bukan sahaja terbaik dari segi paparan skrin, malahan ia mempunyai kualiti sistem bunyi yang gempak dengan adanya Dolby Atmos dan stereo speakers. Memang terbaik jika anda ingin mendapatkan kepuasan sebenar bermain video games dan menonton video Youtube dengan sistem bunyi yang padu.

Bermain Video Games untuk Menang

Dengan kelebihan Samsung Galaxy Z Fold3 5G iaitu skrin tambahan yang lebih besar dari skrin paparan telefon bimbit biasa, peluang untuk anda menang bermain video games adalah lebih tinggi kerana anda boleh membaca strategi pihak lawan dan merangka strategi untuk menewaskan musuh anda dengan lebih mudah kerana anda sahaja dapat melihat persekitaran video games yang skrin lebih luas yang tiada pada telefon pintar lain.

Samsung Galaxy Z Fold3 5G Advantages

Samsung Galaxy Z Fold3 5G dimension
When you unfold Samsung Galaxy Z Fold3 5G reveals it character.

Ketahanan dan Material Keras

 • Bingkai Aluminium Yang Paling Kuat: Untuk memastikan skrin lipat benar-benar tahan lasak dan tidak pecah, Samsung menggunakan bingkai aluminium yang paling kuat dan ringan yang dikenali sebagai Armor Aliminium Frame. Dikatakan Armor Aluminum Frame ini adalah 10% lebih daya tahan berbanding bingkai aluminium yang lain.
 • Belajar Melukis di Dua Paparan Skrin Lipat: Dengan skrin yang dibahagi 2 dengan teknologi skrin lipat, anda boleh melihat gambar pada skrin lipat pertama dan membuat lakaran di skrin lipat kedua. Memang gempak!
 • Menggunakan Microsoft Office juga dapat bekerja dengan lancar (work seamless) dengan skrin yang boleh dibahagikan kepada 2. Inilah kelebihan yang ada pada Samsung Galaxy Z Fold3 5G yang perlu anda miliki.
 • Kalis Air: Dengan teknologi IPX8, anda tidak perlu khuatir kerana anda boleh lipat skrin telefon anda dalam keadaan hujan. Air tidak boleh masuk ke dalam skrin lipat.
 • Material Yang Lebih Kuat: Ini bukan sembarangan telefon bimbit kerana skrin lipat ini diperbuat daripada material yang ketahanan tinggi dan bermutu tinggi.

S Pen Yang Pertama Untuk Skrin Lipat

Ini adalah satu-satunya telefon bimbit pertama di dunia yang membolehkan anda menulis apa sahaja pada skrin lipat dengan menggunakan S Pen yang disediakan. Berbanding dengan model Galaxy Note yang lepas-lepas, Samsung telah meningkatkan ketepatan (precision) untuk menulis dengan sangat mudah.

Dengan skrin lipat yang ada pada Samsung Galaxy Z Fold3 5G, anda boleh melakukan 2 tugas pada satu masa iaitu anda boleh membahagikan skrin kepada 2 bahagian (split screen) seperti menjawab telefon pada top half dan menulis atau melakar gambar pada bottom half skrin. Ini adalah ciri yang terbaik untuk meningkat produktiviti kerja anda!

Belajar Melukis di Dua Paparan Skrin Lipat

Dengan skrin yang dibahagi 2 dengan teknologi skrin lipat, anda boleh melihat gambar pada skrin lipat pertama dan membuat lakaran di skrin lipat kedua. Memang gempak Samsung Galaxy Z Fold3 5G! Menggunakan Microsoft Office juga dapat bekerja dengan lancar (work seamless) dengan skrin yang boleh dibahagikan kepada 2. Inilah kelebihan yang ada pada Samsung Galaxy Z Fold3 5G yang perlu anda miliki.

Kamera Samsung Galaxy Z Fold3 5G

Dari dahulu hingga kini syarikat gergasi telekomunikasi Samsung akan menghasilkan kualiti kamera yang benar-benar cantik. Biasanya ada 2 kamera yang dipasang iaitu kamera hadapan untuk mengambil gambar selfie dan kamera belakang untuk mengambil gambar seperti seorang professional. Keunikan Samsung Galaxy Z Fold3 5G adalah mempunyai kamera hadapan, kamera belakang dan kamera under display.

 1. Kamera hadapan atau dikenali sebagai cover camera 10 Mega Pixels.
 2. Under display camera dengan 4 Mega Pixels.
 3. 3 kamera belakang iaitu 12MP untuk kamera telephoto, 12MP untuk Wide Angle Camera dan 12MP untuk Ultra-Wide Camera.

Secara kesimpulannya, terdapat 5 kamera Samsung Galaxy Z Fold3 5G keseluruhannya iaitu 1 kamera hadapan, 1 under camera dan 3 kamera belakang.

 • Pratonton Foto Tanpa Perlu ke Gallery: Satu fungsi yang gempak yang ada pada Samsung Galaxy Z Fold3 5G ini adalah anda tidak perlu ke Gallery untuk pratonton foto yang anda telah ambil kerana anda hanya perlu membuka skrin besar untuk pratonton gambar anda. Ini menjimatkan masa dan skrin tambahan yang lebih besar membuatkan kerja-kerja edit foto menjadi mudah dan cepat.
 • Unfold 5 Mod Foto: Terdapat 5 mod foto yang anda boleh pilih dengan kelebihan mempunyai ruang skrin yang lebih besar seperti berikut: –
  • Selfie: Anda boleh mengambil gambar selfie menggunakan kamera belakang dan cover kamera.
  • Portrait: Gambar portrait menjadi lebih cantik kerana menggunakan kamera belakang (kelebihan skrin lipat).
  • Night Mode: Flex Mode menstabilkan dan menjadikan gambar lebih jelas walaupun terdapat perubahan cahaya pada waktu malam tanpa peralatan kamera tambahan.
  • Night Hyperlapse: Video timelapse dengan denai cahaya yang menarik perhatian.

Director’s View: Merakam video menggunakan pelbagai sudut dan pelbagai kamera termasuk kamera belakang dan cover kamera.

Teknikal Data Samsung Galaxy Z Fold3 5G

Teknikal Data Samsung Galaxy Z Fold3 5G:

 • Screen Size: Main Screen: 7.6″ Dynamic AMOLED 2X (2208 x 1768), Cover Screen: 6.2″ Dynamic AMOLED 2X (832 x 2268).
 • Dimension³: Open : 158.2 x 128.1 x 6.4mm Close : 158.2 x 67.1 x 16.0~14.4mm.
 • Weight³: 271g.
 • Processor⁴: Qualcomm Snapdragon 888 Octa-core
 • display refresh rate: 120 Hz (main, cover)
 • Camera⁵: 12MP Wide, 12MP Ultra wide, 12MP Telephoto
 • Front Camera: 10MP Front Cover (HID) 4MP Front Main (UDC).
 • Battery⁶: 4,400mAh (typical).
 • Memory: 12GB
 • Storage: 512GB / 256GB
 • S Pen compatibility⁷: Yes

Keputusan Kami

Samsung Galaxy Z Fold3 5G mengingatkan kami kepada telefon bimbit yang pernah menjadi popular 25 tahun yang lalu iaitu Nokia 9110i yang dikenali sebagai Nokia Communicator. Kedua-duanya boleh dilipat tetapi hanya Samsung Galaxy Z Fold3 5G yang boleh melipat paparan skrin.

Pada pendapat kami, jika anda seorang peminat permainan video menggunakan handphone atau suka menonton filem atau YouTube, sudah pasti ini adalah telefon pintar yang perlu anda miliki. Sebuah telefon bimbit bertaraf flagship premium terbaik 2021, Samsung Galaxy Z fold3 5G adalah pilihan terbaik. Jika anda mempunyai Samsung Note10+, anda masih boleh mendapat harga tinggi untuk tukar beli handphone dan ada perlu tambah sedikit sahaja untuk mendapatkan telefon bimbit yang sangat hebat ini.

Dengan rekabentuk yang ekslusif dan ternyata lain dari yang lain, syarikat gergasi telekomunikasi Samsung telah memberikan sesuatu yang segar dan baru dalam inovasi merekabentuk telefon pintar pada masa akan datang. Inilah telefon premium dan flagship tahun 2021 yang anda mesti memilikinya.

Hashtag / Keywords

#REVIEWS

error: Content is protected !!