Samsung Galaxy Z Flip3 5G Review

Telefon pintar paling popular Samsung Galaxy Z Flip3 5G adalah satu-satunya telefon pintar yang boleh diterbalikkan untuk menjimatkan ruang poket anda dan mengambil gambar selfie atau video tanpa memerlukan bantuan orang lain, anda harus mencari Samsung Galaxy Z Flip3 5G yang sangat sesuai untuk kehidupan aktif dan gaya masakini. Telefon pintar ini adalah jawapan bagi anda yang mahukan gaya hidup aktif.

Anda dapat menggunakan Samsung Galaxy Z Flip3 5G dalam 3 cara iaitu dengan cara biasa, separa terbalik ataupun terbalikkan sepenuhnya. Cara biasa sama seperti telefon pintar yang lain iaitu menggunakan sepenuhnya skrin paparan telefon, cara separa terbalik di mana telefon pintar ini dibuat seperti laptop (skrin yang ditegakkan dan keyboard dibawah) ataupun diterbalikkan sepenuhnya untuk disimpan dalam poket atau melihat masa dengan skrin yang lebih terbatas.

Samsung adalah perintis telefon pintar terbaik di dunia. Jika kita masih ingat suatu ketika dahulu, Samsung Galaxy S8 adalah telefon pintar pertama didunia yang menggunakan teknologi infiniti skrin. Infiniti skrin bermaksud paparan skrin yang menonjol seperti jam moonphase.

Sejak inovasi infiniti skrin yang dihasilkan oleh Samsung, banyak pemain industri telefon pintar yang telah berusaha membangunkan teknologi paparan skrin sepertimana yang terdapat pada Samsung S8.

Dan kini, Samsung kembali lagi menggegarkan dunia dengan memperkenalkan sebuah telefon pintar yang boleh diterbalikkan skrin paparan dan Samsung Galaxy Z Flip3 5G adalah pilihan anda.

Ramai antara kita yang sanggup berhutang atau menghabiskan duit beribu-ribu ringgit semata-mata untuk mendapatkan telefon bimbit yang terkini dan hebat. Jika 20 tahun lalu Nokia 9950 dikenali sebagai Nokia Flip menjadi telefon bimbit flip paling popular, kini Samsung Galaxy Z Flip3 5G menjadi fenomena paparan skrin yang boleh diterbalikkan.

Terdapat 4 warna pilihan Samsung Galaxy Z Flip3 5G iaitu cream, phantom black, green dan lavender yang menawan. Jika anda membeli di laman web samsung.com, terdapat 3 warna ekslusif yang boleh anda dapati iaitu kelabu, putih dan merah jambu.

Samsung Galaxy Z Flip3 5G Review

Samsung Galaxy Z Flip3 5G Summary

 • Review Title: Samsung Galaxy Z Flip3 5G
 • Available Models: Ask
 • Review Category: #Smartphone #Samsung
 • Price Range: 2 (where 1 is very cheap and 5 is very expensive based on a comparison of products in the same category)

Samsung Galaxy Z Flip3 5G Sorotan Produk

Telefon pintar Samsung Galaxy Z Flip3 5G ini sangat ringan iaitu berat hanyalah 183 gram dan boleh diterbalikkan menjadi kecil. Jika anda gemar memakai seluar jeans yang mengikut potongan badan, telefon ini adalah amat sesuai untuk anda kerana memerlukan ruang yang kecil untuk menyimpan dalam poket seluar.

Selain itu, anda boleh menyimpan dalam dompet atau beg tangan sehinggakan orang lain tidak sedar terdapat sebuah telefon pintar yang canggih dalam dompet anda. Begitu hebat sekali Samsung Galaxy Z Flip3 5G jika anda memilikinya.

Selain itu, skrin paparan cover Samsung Galaxy Z Flip3 5G memaparkan perkara-perkara penting sahaja dan anda boleh dapatkan maklumat-maklumat seperti berikut: –

 • Paparan masa, haribulan dan peratusan penggunaan bateri.
 • SMS
 • Cuaca, lokasi dan suhu.
 • Samsung music.

Pendek kata, tanpa perlu membuka telefon pintar Samsung Galaxy Z Flip3 5G, anda dapat periksa mesej, ambil foto, mainkan muzik dan lain-lain. Inilah ciri-ciri terbaik yang ada berbanding telefon pintar lain di pasaran.

Dengan display refresh rate 120Hz, pengalaman bermain video games dan menonton video menjadi lebih lancer dan tidak tersekat-sekat. Ditambah pula dengan Dynamic AMOLED 2X menjadikan paparan skrin lebih berwarna terang (vividly), kecerahan dan kelancaran yang terbaik yang tidak ada pada mana-mana telefon pintar Galaxy sebelum ini.

Telefon Pintar seperti Tripod?

Flex Mode yang terdapat pada satu-satunya Samsung Galaxy Z Flip3 5G membolehkan anda menjadikan separuh bahagian bawah telefon pintar sebagai tripod. Caranya adalah dengan anda meletakkan pada lantai yang rata dan laraskan sudut terbaik untuk mengambil gambar. Tidak ada lagi telefon pintar didunia seperti Samsung Galaxy Z Flip3 5G yang boleh berfungsi seperti tripod!

Samsung Galaxy Z Flip3 5G Kelebihan dan Harga

Antara kelebihan Samsung Galaxy Z flip3 5G adalah seperti berikut:

 • Paparan dan Bunyi: Sama seperti Samsung Galaxy Z Fold3 5G, Samsung Galaxy Z flip3 5G juga ada 2 skrin paparan iaitu skrin utamanya bersaiz 6.7” menggunakan Dynamic AMOLED 2X dan cover skrin dengan skrin paparan 1.9” menggunakan Super AMOLED.
 • Material dan Berat: Macam tidak percaya kerana beratnya hanya 183-gram berbanding Fold3 5G sebanyak 271 gram.
 • Harga dan Jaminan: Ansuran Mudah 0% Interest. Kini anda tidak perlu mengumpul duit untuk membayar sekaligus harga telefon pintar Samsung Galaxy Z Flip3 5G yang anda inginkan kerana di samsung.com, anda boleh membuat ansuran bulanan serendah RM166.63. Ini adalah suatu perkara menarik untuk semua orang memiliki telefon pintar yang hebat dan terkini.
 • Anda juga akan dapat secara percuma YouTube premium apabila anda membeli Flip3 secara atas talian. Penghantaran juga percuma diseluruh negara dan terus sampai ke rumah anda dengan selamat.

Teknikal Data Samsung Galaxy Z Flip3 5G

Samsung Galaxy Z Flip3 5G Technical Specification
Take a picture from Samsung Galaxy Z Flip3 5G is like a tripod that helps you to stabilize the position before taking a picture. Good job Samsung!

Berikut adalah teknikal data Samsung Galaxy Z Flip3 5G: –

 • Screen Size: Main Screen : 6.7″ Dynamic AMOLED 2X (2640 x 1080), Cover Screen : 1.9″ Super AMOLED (260 x 512).
 • Dimension³: Open : 72.2 x 166 x 6.9 mm, Close : 72.2 x 86.4 x 17.1~15.9 mm.
 • Weight³: 183g.
 • Processor⁴: Qualcomm Snapdragon 888 Octa-core.
 • display refresh rate: 120 Hz (main).
 • Camera⁵: 12MP Wide 12MP Ultra wide.
 • Front Camera: 10MP Front Main.
 • Battery⁶: 3,300mAh (typical).
 • Memory: 8GB.
 • Storage: 256GB / 128GB
 • S Pen compatibility⁷: No

Kamera Samsung Galaxy Z Flip3 5G

10MP kamera depan ataupun selfie camera dilengkapi dengan 12MP Ultra Wide Camera dan 12MP Wide Angle Camera pada kamera belakang menjadikan Samsung Galaxy Z Flip3 5G pilihan terbaik masa ini. Dan salah satu fungsi yang kami teruja adalah anda boleh mengambil gambar selfie menggunakan kamera belakang! Dengan teknologi Dual Rear Camera, gambar selfie anda menjadi sempurna kerana terdapat cover skrin memberikan anda pratonton gambar selfie yang telah diambil.

Fungsi ini akan mengurangkan masa anda untuk meneliti semula gambar selfie yang telah diambil. Biasanya kita akan meneliti gambar yang telah diambil dengan membuka gallery tetapi tidak pada telefon pintar Samsung Galaxy Z Flip3 5G yang boleh di pratonton pada cover skrin.

Bagi mereka yang mempunyai saiz tangan yang kecil, telefon pintar bersaiz besar seperti Samsung Galaxy Note 10+ tidak sesuai untuk anda kendalikan apabila mengambil gambar. Dengan Samsung Galaxy Z Flip3 5G, telefon pintar anda boleh diterbalikkan seolah-olah dikerat separuh bahagian. Anda tidak perlu memegang keseluruhan telefon pintar kerana telah dilipat.

Selain itu, fungsi ‘Flex Mode’ yang terdapat pada telefon pintar ini membolehkan anda mendapatkan sudut yang sesuai untuk mengambil foto. Anda boleh meletakkan lantai dan boleh mendongakkan sedikit ke atas menjadikan gambar yang anda ambil seperti seorang professional.

Pada pendapat kami, kecanggihan inovasi ‘Flex Mode’ pasti menjadi kegilaan ramai yang sukakan selfie!

Dual Preview dan Auto Framing

Satu lagi inovasi Samsung Galaxy Z Flip3 5G yang memikat hati kami adalah fungsi Dual Preview dan Auto Framing yang sangat membantu dalam mengambil gambar dan video. Skrin depan dan belakang akan pratonton gambar yang telah diambil menjadikan anda selaku tukang ambil gambar dapat melihat foto pada skrin hadapan dan rakan-rakan pula dapat melihat foto pada cover skrin.

Auto Framing pula membolehkan kamera memastikan tangkapan foto dipusatkan (ditengah-tengah) walaupun anda bergerak dan terdapat orang ramai keluar masuk dalam skrin telefon pintar anda.

Keputusan Kami​

Kami yakin bahawa fungsi flip skrin yang terdapat pada satu-satunya telefon pintar Samsung Galaxy Z Flip3 5G banyak membantu terutama mengambil gambar. Gambar selfie menjadi lebih mudah, gambar beramai-ramai juga menjadi sempurna dengan bantuan Flex Mode dan dual skrin.

Dengan harga bermula dari RM3,999.00 dan tukar beli dibenarkan, kami percaya telefon bimbit ini adalah segala-galanya bagi anda. Dengan rekabentuk yang unik, fungsi kamera yang hebat, processor baru memberi kelebihan kepada mereka yang gemar mengambil gambar dengan sempurna.

Anda boleh membeli Samsung Galaxy Z Flip3 5G secara atas talian di samsung.com dengan penghantaran percuma dengan bayaran ansuran mudah serendah RM166.63 dengan interest 0%.

Apa Yang Ada Dalam Kotak?

Terdapat 3 item iaitu telefon pintar, kabel data dan ejection pin. Travel charges tidak disertakan dan anda perlu memberli secara berasingan.

Hashtag / Keywords

#REVIEWS

error: Content is protected !!